Biznis
Britanska INFLACIJA porasla u januaru na tromesečni MAKSIMUM

Britanska INFLACIJA porasla u januaru na tromesečni MAKSIMUM

Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je u januaru više nego što se očekivalo, podstaknuta poskupljenjem hrane i nižim popustima na proizvode za domaćinstvo, pokazali su današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
privreda rast profimedia-0218913124 Foto: Profimedia
privreda rast profimedia-0218913124

Potrošačke cene su prošlog meseca porasle za 0,7 odsto na godišnjem nivou nakon porasta od 0,6 procenata u decembru, navodi se u saopštenju ONS-a, prenosi Rojters.

Foto: shutterstock

Cene hrane i pića su povećane za 0,6 odsto od decembra do kraja januara, u odnosu na pad od 0,2 procenta u istom periodu prethodne godine, a nameštaj i proizvodi za domaćinstvo pojeftinili su za 1,5 odsto u poređenju s padom od 3,3 procenta godinu dana ranije. Cene odeće i obuće takođe su pale na mesečnom nivou za 4,9 odsto, najviše u poslednjih sedam godina, a na godišnjem nivou su potonule za 3,8 procenata.

Britanska inflacija je od 2019. godine zaglavljena ispod cilja Banke Engleske (BoE) od 2 odsto, pri čemu su je korona mere zatvaranja gurnule prošle godine blizu nule usled pada privredne aktivnosti.

Ranije ovog meseca, BoE je saopštila da očekuje na proleće nagli rast inflacije ka ciljanoj stopi od 2 procenta, pošto ističe važenje prošlogodišnje hitne mere smanjenja poreza na dodatu vrednost, a i zbog rasta globalnih cena nafte.

Ekonomisti takođe smatraju da će cene nekih uvoznih proizvoda ići gore zbog novih, ograničenih trgovinskih odnosa Britanije s Evropskom unijom, koji su prošlog meseca izazvali poremećaje u snabdevanju i zastoj tovara u lukama.

Pročitajte još

Iz ONS-a su naveli, međutim, da nisu uočili da su nove carinske dažbine i troškovi transporta vezani za Bregzit doveli do porasta potrošačkih cena u januaru. Dodali su takođe da neće žuriti sa ukidanjem svojih ogromnih podsticaja britanskoj privredi oslabljenoj efektima kovid pandemije, te da će sačekati dokaze o značajnijem napretku inflacije ka ciljanom nivou od dva odsto.

Bazna inflacija u Britaniji, iz koje su izuzete volatilne cene goriva i hrane, ostala je u januaru na stabilnom nivou od 1,4 procenta.