Poznati crnogorski biznismen zaveštao sav profit kompanije Bogu i narodu: Pomenuo i Amfilohija

Davidović je rekao da je Amfilohije ostavio četiri amaneta, a da će sve što je Neksan zaradio biće zaveštano i predato

  • 11
Miodrag Daka Davidovic

Printskrin: Youtube/TV Vijesti/AVTOKEFALIS

Biznismen Miodrag Daka Davidović, nikšićki privrednik i veliki dobrotvor SPC kazao je sinoć na pres konferenciji da je i zajedno sa Narodnim pokretom, doneo odluku u vezi sa zaradom firme Neksan, piše Dan.

- Sve što je firma Neksan zaradila u ovih 30 godina, i sve što ćemo u budućnosti zaraditi, do kraja mojeg života, da bude zaveštano i predato u službi Bogu i narodu. Sve od Božića pa nadalje. Sve što bude od profita napravila kompanija, biće podeljeno na sledeći način: 20 odsto za narodne kuhinje, 20 odsto deci sa posebnim potrebama, 20 odsto deci bez roditelja, 20 odsto svetoj i sabornoj apostolskoj crkvi, 20 odsto studentima, koji u pomoći vide nadu za svoja pregnuća - rekao je Davidović

On je istakao da na današnji dan firma ima 16,5 miliona neraspoređene, oporezovane dobiti.

- Samo se profit sme deliti, imovina se ne sme umanjivati. Nadam se da će moj unuk Vasilije, kome držim nadu, umeti da ceni dobročinstvo u našem Gospodu. Imovinu ne smeju razbacati kao nekad što su komunisti razbacali donacije velikih srpskih dobrotvora Mihajla Pupina i drugih - istakao je Davidović.

Davidović je rekao da je mitropolit Amfilohije bio gromada kojoj smo se divili, iz "koje će nastati sve naše divno i neprolazno".

- Budio nas je ljubavlju kojom ga je Bog vodio. U poslednjim danima, listajući svoje postojanje, ostavio je četiri amaneta. To su ta četiri amaneta, za koje bezbožnici tvrde da ne postoje. Prvi, sanjajući o ulcinjskoj Briskoj gori, da se opet podigne konak Svetog Vasilija Ostroškog. Drugi, da se obnovi kapela patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima. Treći, da se izgradi spomen-dom patrijarha Varnave Rosića. I četvrti, u kom je prkosno branio svetinje, želeo je da se obnovi džamija u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje. Mislio je o braći u Bogu, tražio je bratsku ruku, da bratski obraz osvetla i pomiri zemlju. Umirao je, a branio je svetinje - rekao je Davidović.

On je istakao da su već preduzeti koraci kako bi mitropolitovi amaneti bili ispunjeni.

Video: Hiljade vernika okupilo se ispred hrama da dočeka zemne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA